Ciasta i słodycze dla diabetyków
Do przygotowania ciast i słodyczy dla diabetyków należy wykorzystywać produkty, które nie spowodują gwałtownego wzrostu glukozy we krwi. Należy ograniczać składniki z wysokim indeksem glikemicznym. To właśnie ten wskaźnik pomaga posiadać kontrolę nad chorobą. Klasyfikuje on żywność na podstawie jej wpływu na stężenie glukozy we krwi w ciągu dwóch-trzech godzin po ich spożyciu.
Jednym z produktów, który należy wymienić, jest mąka pszenna. Niestety ma bardzo wysoki indeks glikemiczny (90), dlatego lepiej zastąpić ją mąką z ciecierzycy, owsianą, gryczaną, pszenną razową czy orkiszową (indeks glikemiczny na poziomie 35-40). Dodatkowo do przygotowania ciast i słodyczy dla diabetyków nie należy używać cukru. Najlepszymi zamiennikami będą erytrol (IG: 0), ksylitol i stewia.
Oprócz tych dwóch podstawowych produktów uważać trzeba też na pozostałe składniki wypieków, czyli np. owoce i warzywa. Warto wybierać te z niskim indeksem glikemicznym m.in.: agrest, wiśnie, grejpfruty, jabłka, pomarańcze, truskawki, borówki, awokado, cukinie.