Aby zredukować masę ciała, nie należy zbyt radykalnie ograniczać wartości energetycznej diety, ponieważ w dłuższej perspektywie prowadzi to do sytuacji, w której osoba wraca do poprzedniej masy ciała lub nawet waży jeszcze więcej niż przed odchudzaniem, tzw. „efektu jo-jo”.

 

Należy zdecydowanie podkreślić, że diety z nadmiernymi restrykcjami energetycznymi (np. dieta kopenhaska lub głodówki) oraz niezrównoważone pod względem zawartości makro- i mikroskładników odżywczych (np. dieta wysokobiałkowa, ketogeniczna, bardzo niskotłuszczowa) wydają się długoterminowo nieefektywne, a ponad to wiążą się z wysokim ryzykiem niedoborów pokarmowych. Dodatkowo z uwagi na rozwój, zmiany adaptacyjne, mogą utrudniać dalszą redukcję masy ciała lub jej stabilizację w przyszłości oraz wywierać negatywny wpływ na mikrobiotę jelitową.

 

Po zakończeniu leczenia farmakologicznego otyłości przy komponowaniu jadłospisu należy kierować się zaleceniami zielonego talerza- różnią się procentowym udziałem produktów z poszczególnych grup.